Cursuri pian copii Bucuresti
"Cat de devreme poate incepe cel mic cursurile?"Cei mici se pot familiariza cu instrumentele muzicale de la 5 ani, "rezistand" aproximativ o jumatate de ora singuri alaturi de de profesor. Daca parintii doresc, cursul poate avea loc in doi, adica profesorul realizeaza o ora interactiva in care cei mici conlucreaza, supravegheati si indrumati de catre profesor. De regula, la varste cat mai mici este de preferat cea de-a doua varianta, astfel incat copii sa inteleaga prin accesul la instrumentul muzical o distractie, nefacand asocierea cu ceva impus.
"Ce abilitati trebuie sa aiba?"
Copilul trebuie intai de toate sa vrea. Asta nu inseamna ca uneori nu va plange inainte de cursul de pian, ca nu se va plange ca este greu, ca nu va spune ca se plictiseste. Totul consta in a-l citi cu adevarat pe cel mic, daca savureaza sau nu cursul de muzica.
"O fetita de 11 ani (si spun varsta pentru ca este relevanta; copilul e mare deja), aceasta fetita care frecventeaza cursul de pian cedeaza la 40 de minute si refuza sa mai faca orice miscare. Desi nu este o activitate continua, copilul nu e pus pe branci, nu este istovit. Atunci ma opresc si ascultam impreuna ce minunatii poate oferi acest superb instrument, adica eu ma apuc sa cant, ea inchide ochii si uite asa progresam."
Asta inseamna un curs reusit, asta inseamna cu adevarat progres: nu cate melodii stim sa butonam pe dinafara la pian, nu cate note stim pe derost, ci cat de mult ne dorim sa ne luam un pian acasa si sa ii bucuram pe cei din jur cu sunetele sale de aur; asta inseamna evolutie, fie ea si uneori vazuta ca un "relaj"/"stagnare" la cursul de pian. Omul, in speta copilul, trebuie inteles ca nu functioneaza robotic, el nu este programat. El are zile si zile, emotii si emotii, dispozitii si dispozitii. Fluctueaza. Din acest motiv are frumusetea lui.
"La ce progrese sa ma astept?"
Nu trebuie sa va asteptati la nimic. Cursurile la care merge copilul dvs trebuie sa faca in asa fel incat copilul sa astepte ceva, si anume saptamana urmatoare pentru a se intoarce. Asa cum spuneam si mai sus, progresul nu se masoara de la o data la alta, el tine de deschiderea si efortul fiecarui copil in parte, dar asta nu inseamna ca cei mici trebuie contorizati mereu. Ei se simt bine. Asta conteaza, caci fara sa se simta bine nu ar retine, nu ar inmagazina nicio informatie. Or scopul nostru tocmai acesta si este: sa dezvoltam armonios copiii, fara ca ei sa simta vreo presiune, asteptare sau stres din partea noastra.
"Cand eram mica ma mai ducea mama la olimpiade. Nu imi placea, pentru ca stiam ca nu sunt printre cei mai buni, dar o faceam pentru fala ei. De fiecare data cand nu reuseam sa iau o nota de trecere la cealalta etapa, mama se uita la mine si zambea: "La anul ii zdrobim! Sa vezi tu!". Dupa toate astea, capatam mai mult curaj si intelegeam ca nu este un capat de tara si ca nu conteaza pe ce loc iesi, cata vreme inveti ceva din asta."
Asa ca nu va asteptati la progrese, mamici si tatici. Doar bucurati-va ca cel mic se simte bine la cursul de pian...si creste. Nu dupa o schema, ci in ritmul sau propriu.
"Daca nu stie sa citeasca este un impediment?"
Daca nu stie sa citeasca sau sa scrie este foarte grav. Inseamna ca nu va putea lua notite la cursul de pian. Inseamna ca nu va putea citi partituri?! VAI, ce suparare va fi pe copil!
Lasand gluma la o parte, NU, doamnelor si domnilor, nu exista impedimente in calea invatatului. Nu au existat de cand s-a nascut si nu putea sa-si concentreze privirea intr-un singur punct si nici nu vor exista, caci a invata este intrinsec omului. Cursul de pian ne invata armonia dintre noi, dintre lucrurile ce ne inconjoara. Aceste lucruri, reflectate si dincolo de cadrul cursului de pian in sine, sunt importante. Ele trebuie cultivate si supravegheate continuu.
Va asteptam la cursurile noastre de pian daca aveti un copil interesat si entuziasmat de idee, iar dumneavoastra va surade ideea de a-i ocupa timpul liber sau de a-i lua putin din timpul alocat altor activitati in favoarea unei ore de relaxare si concentrare, impreuna.
www.tinart.ro
0740.261/187